NIEUWS

 

 

voor de laatste nieuwtjes zie:

Facebook: https://www.facebook.com/tymen.bronda

LBE: www.luthersbachensemble.nl


 

archief:

24 september 2010
Samen met mijn collega's van de generatie orgelstudenten Noord-Nederlands Conservatorium 1998 - 2004 geef ik een Frans-romantisch concert op het Van Oeckelen orgel in de Lutherse kerk Groningen, aanvang 20.15 uur.. Tevens start van Orgel Anders 2010/2011. Op het programma o.m. de 2de Fantaisie van Vierne.

12 december 2008:

Lustrumconcert
In november dit jaar ben ik al weer vijf jaar aan kamerkoor Tiraña uit Groningen verbonden als dirigent. Hierom heeft het koor besloten mij een lustrumconcert in de Grote kerk Leeuwarden (12 dec., 20 uur) aan te bieden met het Magnificat van Bach & Buxtehude. Aan het concert wordt medewerking verleend door projectzangers, het (meervoudig bezette) barokorkest van het Luthers Bach Ensemble en de 6 solisten. Op 14 december zingen we ook nog het Magnificat in een cantatedienst in de Lutherse kerk, 10 uur.

2 september 2008:
op deze dag is het tweede Masterexamen aan bod. Medewerking wordt verleend door sopraan Else Linde Buitenhuis.
Aanvang is 20 uur in de basiliek Onze Lieve Vrouwe te Zwolle. Na afloop is er voor alle gasten een borrel in café de Kleine. (achter kerk)  Van harte welkom!

19 juni 2008:
Vandaag speel ik mijn eerste Masterexamen orgel. Ik doe dat op het prachtige Naberorgel van de Joriskerk in Amersfoort. Op het programma staan een Prel. en Fuga van Mendelssohn (bewerkt uit de Pr. en Fuga's voor piano), 3 canons van Schumann en de 3e Sonate van Ritter in a klein. Het gebeuren begint om 15 uur. Van harte welkom!

9 maart 2008:

ook op deze 2e zondag van de maand is er weer een cantatedienst in de Lutherse kerk Groningen, Haddingestraat 23
Uitgevoerd wordt de cantate BWV 150 'Nach dir, Herr, verlanget mich' van Johann Sebastian Bach. Uitvoerenden zijn het dubbelkwartet uit kamerkoor Dualis Groningen & barokorkest Luthers Bach Ensemble o.l.v. Geert-Jan van Beijeren. Ik zelf zal continuo spelen.

18 februari 2008:
Vrijdag 22 febr. a.s. zal Gijs van Schoonhoven de stomme film 'der letzte Mann'  van Murnau begeleiden, welkom!
aanvang: 20.15 uur

18 januari 2008:
Wegens ziekte van Klaas Jan Mulder gaat het concert in de Lutherse kerk van vrijdag a.s. niet door.

31 augustus 2007:
Vandaag start het nieuwe seizoen Orgel Anders. Ik bijt samen met cellist Sietse-Jan Weijenberg het spits af. Sietse-Jan Weijenberg studeerde hij bij Jan Ype Nota en Troels Svane. Hij won als solist en kamermusicus prijzen bij concoursen in Nederland en Rusland. In mei 2005 behaalde hij aan het Prins Claus Conservatorium zijn diploma cum laude en in september 2005 vervolgde hij zijn studie bij Michel Strauss aan het Conservatoire National Supérieur de Paris. Op het programma staan werken van o.m. Robert Schumann (bewerkingen van de canons voor Pedalflügel), Johannes Brahms, Max Reger, August Gottfried Ritter en Max Bruch (Kol Nidrei).
aanvang is om 20.15 uur, de toegang is 9 euro / 7 euro (korting voor svlkdonateurs, 65+, studenten en kinderen tot 12 jr)

18 augustus 2007:
Zaterdag 18 augustus hoop ik op wederom op één van Gronings mooiste orgels een concert te geven: Het Hinzsorgel te Leens. Het concert begint om 20.15 uur. Op het programma staan alleen maar barokke werken van Bach (o.m. de 3e triosonate en de bekende Toccata in F), Scheidemann en Buxtehude. Ik hoop jullie na het concert te spreken bij de uitgang of bij de náborrel! De entree is: € 7,50; CJP, 65+ en kinderen van 12-16 jr. € 6,50 , kinderen beneden 12 jaar onder begeleiding vrij.

23/24 juni 2007:
In dit weekend trek ik er met het dubbelkwartet op uit richting Veenhuizen. In de prachtige Koepelkerk te Veenhuizen zal het LBE dubbelkwartet de prachtige cantate 'Was Gott tut das ist wohlgetan' en de Lutherse Mis in g klein van Bach ten gehore brengen.
De 23e is besloten, zondag 24 juni 2007 is een openbaar concert dat om 16.30 uur  begint.
het ensemble Garnier uit Amsterdam zal de begeleiding verzorgen. Als sopraansoliste werkt mee Esther Ebbinge.

16 april 2007:

Hij doet het weer! Na een paar maandjes zonder homepage (provider stopte er mee), een nieuwe dan maar.

16 februari 2007:
Zingen in Engelse kathedralen. Dat is wat ik dit weekend doe in Norwich met het jaarlijkse jongerenproject van de Schola Liturgica.

14 januari 2007:
muziekdienst Lutherse kerk: 14 januari 2007 (2e zondag na Epifanie) uitvoering Lutherse Mis in g BWV 235 van J.S. Bach door Luthers Bach ensemble & Ensemble Garnier. solisten: Joost van der Linden (tenor), Fenny Lücker (alt), en Henk Timmerman (bas)
Ik zelf zing als tenor mee in deze keer dubbelkwartet vorm. aanvang is 10 uur.

8 oktober 2006:
Op deze 2e zondag van oktober zal ter ere van de 80e verjaardag van lid van de Lutherse Gemeente Groningen de heer Arie Opten cantate BWV 71 'Gott ist mein König' worden uitgevoerd. Deze dienst is tevens de eerste cantatedienst van het nieuwe seizoen muziekdiensten 2006/2007. Als koor werkt mee kamerkoor Tiraña (en projectzangers) uit Groningen, zelf zal ik koor en ensemble dirigeren. (
zie ook www.kamerkoortirana.nl)

16 september 2006:
Een afsluiting van een groot project met Venite Cantemus Bedum: De Nelson Mis in d klein van Joseph Haydn in de Martinikerk te Groningen. Mattijs de Vreugd zal het geheel op het befaamde Schnitger/Ahrend orgel begeleiden. Daarnaast speelt er een blazersensemble met paukenist mee. Een grootse Mis in een grootse kerk! Niet te missen: aanvang 20.00 uur, toegang 10 euro (zie ook
www.venitecantemus.nl)

9 september 2006:
Open Monumentendag 
Om 15.30 uur speel ik een half uur op het Van Oeckelenorgel in de Lutherse kerk met feestelijke werken van J.S. Bach, Petrali en Reger.
De toegang is vrij.

12 augustus 2006:
Zaterdag aanstaande 12 augustus hoop ik op één van Gronings mooiste orgels een concert te geven: Het Hinzsorgel te Leens. Het concert begint om 20.15 uur. Op het programma staan alleen maar barokke werken van Bach (o.m. Prel. et Fuga D-dur), Böhm en Buxtehude (Magnificat).Hierbij van harte uitgenodigd! Ik hoop jullie na het concert te spreken bij de uitgang of bij de náborrel!

14 mei 2006:

zingen het Roden Handel Chorus & Handel Sinfonietta o.l.v. Rintje te Wies de Bachcantate Sei Lob und Ehr dem höchsten Gut BWV 117 in een cantatedienst in de Lutherse kerk. Tevens zingen ze motet Lobet den Herrn, alle Heiden BWV 230
Sebastian Brouwer - tenor
Henk Timmerman - bas
Fenny Lücker - alt
voorganger: Ds. S. Freytag
aanvang: 10.00 uur

27 januari a.s.: 
Het SVLK concert dat Johan Beeftink en zijn zoon Eildert zullen geven deze dag mag bijzonder genoemd worden. Deze dag is namelijk de 250e geboortedag van Wolfgang Amadeus Mozart. Op het programma staan dan ook alleen maar werken van zijn hand.
aanvang: 20.15 uur
Kerkzaal

zondag 15 januari 2006:
Op deze 2e zondag na Epifaniën zal het Roden Handel Chorus & ensemble o.l.v. Rintje te Wies de Bachcantate BWV 65 'Sie werden aus Saba alle kommen' uitvoeren tijdens een cantatedienst in de Lutherse kerk Groningen. Verder werken mee Henk Timmerman (bas) en Sebastian Brouwer (tenor)
Zelf zal ik de gemeentezang voor rekening nemen. Voor de dienst speel ik het toepasselijke Preludium in C-dur BWV 547 met het bekende thema dat ook terug komt in deze cantate; aan het einde van de dienst uiteraard de Fuga.
aanvang: 10.00 uur

12 november 2005:
6 december zal ik het orgelspel verzorgen bij een 'Luther-Bach' lezing door Kaarlo Schepel. De lezing gaat over Nederlands grootste componist JPz. Sweelinck. Deze Luther-Bach Reizen lezing heeft als thema: 'Der Hamburger Organistenmacher'. Op het programma staan werken van Scheidemann, Bruhns, Buxtehude en uiteraard Sweelinck. aanvang: 18.00 uur Lutherse kerk Groningen

1 november 2005:
zojuist las ik dat mijn oud-leraar Theo Jellema organist is geworden van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. Theo proficiat!

1 november 2005:
In de november editie van het orgeltijdschrift 'de Orgelvriend' staat een interessant en informatief artikel van Dirk Molenaar over het juist gerestaureerde orgel van de Lutherse kerk Groningen.

31 oktober 2005: Hervormingsdag
Gezamenlijk met de PKN-kerken in Groningen zal op deze dag de reformatie door Maarten Luther worden herdacht. Medewerking wordt verleend door een ad-hoc dubbelkwartet allen gezongen of zingende in het studentenkoor Bragi. Voor meer info zie
www.elgg.nl

28 oktober 2005: Jonathan Vaughn
De organist van het St. John's College choir te Cambridge komt een concert geven in de Lutherse kerk. Voor meer info zie 
zie www.svlk.nl/concerten

23 september 2005: start “Orgel Anders” 2005/2006

Hier de start van een nieuw seizoen orgel anders concerten op het Van Oeckelen orgel. John Terwal en Alan Laurillard brengen muziek voor orgel en saxofoon, synthesizer en samples. Lutherse kerk Groningen, iedere 4e vrijdag van de maand om 20.15 uur. toegang: €7/€5 (donateurs, 65+, studenten en kinderen tot 12 jaar) zie
www.svlk.nl/concerten
 
10 september 2005: Open Monumentendag 
Om 11.30 uur speel ik een half uur op het orgel van de Martinikerk met werken van Froberger, Scheidemann, Tunder en Buxtehude. Om 14.00 uur speel ik een half uur in de Lutherse kerk met werken van Brahms, Schumann en Mendelssohn. Om 10.30 zingt Venite Cantemus het kyrie en het credo uit de Messe Solennelle van G. Rossini in de Martinikerk. Sopraan Sjoukje Kooistra zingt de solopartij.

28 augustus 2005: zomerdienst Evangelisch-Lutherse gemeente
Hierna volgt nog een zomerdienst i.s.m. de kleine oecumene te Groningen. Vanaf de 28e zal ik iedere zondag weer het orgelspel bij de Groninger Lutheranen verzorgen (diensten beginnen om 10.00 uur).

10 – 24 augustus 2005: vakantie
In deze periode ben ik vertrokken richting Zwitserland.

23 juli 2005: concert orgel & cello 
Dit concert geef ik samen met de cellist Sietse-Jan Weijenberg een concert in de Der Aa-kerk (12.30 uur). Sietse-Jan is onlangs afgestudeerd met een 10 aan het Noord-Nederlands conservatorium. Op het programma staan werken van Vivaldi, Scheidemann, J.S. Bach, Brahms en Dvořák

29 juni 2005: examen kerkmuziek
Vandaag ben ik geslaagd voor het diploma kerkmuziek. Ik studeerde hiervoor ik bij Harm Jansen en Aart van Beek aan het conservatorium te Zwolle.

13 en 14 juni 2005: eindstemming Van Oeckelen orgel
De eindstemming heeft plaatsgevonden. Mede door de plaatsing van de grootste pijpen van de Violon 16' en de Viola di Gamba 8' in mei (er moest daarvoor flink wat pijpwerk uit het Bovenwerk worden gehaald) was er enig stemmingsverschil ontstaan tussen Boven- en Hoofdwerk. Ook de verwarming van de kerk speelde parten. Naast stemwerk zijn nog enkele kleine intonatiecorrecties uitgevoerd. Zo zijn b.v. een aantal tonen van de Octaaf 2' aangepast, tevens een paar Mixtuur tonen.

27 mei 2005: orgelkeuring:
Het Van Oeckelen orgel is gekeurd door adviseur Jan Jongepier. Op een paar kleine intonatiecorrecties na is het orgel goedgekeurd. Jongepier demonstreerde het orgel wederom met een prachtige improvisatie, dit keer in Vierne-stijl.

©2006 Tymen Jan Bronda